maandag 21 november 2011

Roma




Elke keer als ik de grens met Italia passeer denk ik "ik ben weer thuis". Ik ben een 'Gans', lid van de Nobile Contrada dell'Oca, dus. Fietsen zit in m'n bloed, Rome in m'n hart. Dus, die twee moet je kunnen combineren. 2014 wordt het jaar. Nog twee en een half jaar jaar voorbereiden. Trainen, kilometers maken, m'n beenspieren transformeren in stalen kabels.
Iedereen die naar Rome fietst, eindigt de tocht op het plein van de Paus. Niet in Rome dus, en dat klopt niet. Nee, wij (m'n dochter fietst mee) fietsen naar een andere tempel. Veel mooier dan San Pietro, en nu meer bescheiden dan het met goud behangen Vaticano. Paus Urbanus VIII heeft daarvoor gezorgd. Hij, die de aardse naam Maffeo Barberini niet waardig vondt, ontnam het Pantheon al zijn brons, om in zijn tempel een baldakijn te laten verrijzen boven het graf van Petrus. De plebejer in het oude Rome, toen piazza San Pietro nog vierkant was, omsloten door hoge gebouwen, had het goed gezien: "quod non fecerunt barbari, fecerunt Barberini".
Het Pantheon dus, tempel voor alle goden. Marcus Agrippa was 'one lucky bastard'. Hij heeft zijn naam op het mooiste gebouw van Rome.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten