Eerder heb ik al beschreven hoe de Gouden Helm toebehoorde aan een ruiter van de Equites sexti Stablesiani. De antieke, primaire bronnen drogen snel op als het gaat om deze ruitereenheden. Er is slechts de Notitia Dignitatum, een lijst uit de vroege 5e eeuw die onder andere een beeld geeft van de samenstelling van Romeinse legereenheden. Verder moeten we het stellen met secundaire bronnen, meningen en interpretaties van wetenschappers. Zo is er veel discussie over de oorsprong en naamgeving van de ruitereenheden. Stablesiani zou kunnen verwijzen naar het dienen onder de 'stablensis', de officier die de leiding had over paardenstallen. Anderen menen dat deze ruitereenheden gevormd werden uit de restanten van de bereden bewaking van de civiele leiding der Romeinse provincien, van wie gedurende de regeerperiode van Constantijn hun militaire bevel werd ontnomen.
Hoe dan ook, de primaire bronnen maken in elk geval duidelijk dat er mogelijk 15 regimenten Equites Stablesiani hebben bestaan. Het regiment dat eerst in Italie zelf diende verhuisde later naar Afrika, verder rept de Notitia van regimenten in Brittania, Gemania, Raetia (Zwitserland, iuniores en seniores eenheden), Pannonia (West Hongarije, delen van Oostenrijk, Slovenie, Servie en Kroatie), Valeria, Moesia (ongeveer Servie en Bulgarije), Dacia (ongeveer het huidige Roemenie), Scythia (een deel van Roemenie en Hongarije), Asia en Aegyptus.
Professor Speidel noemt de Equites in een artikel uit 1974 elite-eenheden, elk bestaande uit zo'n 200 ruiters. Zou de Equites sexti Stablesiani eens door de Peel hebben gepatrouilleerd? En diende deze eenheid onder Constantijns zoon Cripus, die in die tijd zijn hoofdkwartier in Trier had?
We zoeken vrolijk verder naar bronnen......
We zoeken vrolijk verder naar bronnen......
Geen opmerkingen:
Een reactie posten