maandag 13 februari 2012

San Giovanni in Laterano




Rome fietsers fietsen vooral naar de basilica di San Pietro in Status Civitatis Vaticanae. De basiliek wordt door velen gezien als het uithangbord van de pauselijke pracht en praal. Rome bezit echter nog 3 andere pauselijke basilieken. De Sint Jan van Lateranen is de belangrijkste, voor de kerk zelfs nog belangrijker dan de Sint Pieter. Flavius Valerius Aurelius Constantinus, keizer Constantijn de Grote, startte de bouw in 313, en elf jaar later werd het werk voltooid. Helaas werd de basiliek in 869 door een aardbeving met de grond gelijk gemaakt, en het huidige gebouw dateert van 1598. De kerk dankt zijn naam aan de Laterani, een Romeinse familie van reders en importeurs van wilde dieren (misschien voor gebruik in het Amphitheatrum Flavium - later il Colosseo). 
Er hoort een tamelijk luguber verhaal bij de San Giovanni in Laterano. Paus Formosus (891-896) was gekend als een groot diplomaat in een tijd dat de geestelijken met elkaar streden om de macht. Bij leven was niemand in staat Formosus te bedreigen, na zijn dood was dat anders. In januari 897 werd het lichaam van Formosus opgegraven en in vol ornaat op een troon in de San Giovanni in Laterano gezet (de Franse schilder JP Laurens schilderde het macabere tafereel in 1870). In een posthuum proces werd Formosus door een van diens opvolgers, Stephanus VI, schuldig bevonden aan het illegaal aanspraak maken op het pausdom. Wrang detail is dat Stephanus zelf door Formosus als bisschop was aangesteld, en als Formosus illegaal was, wat was Stephanus dan?
Na de uitspraak werden drie vingers van het lijk afgehakt en werd Formosus in de Tiber gegooid. Daar werd het gevonden door een kluizenaar en weer begraven. Uiteindelijk is Formosus in de Sint Pieter bijgezet.
Het lot van Stephanus VI? De hele excercitie maakte dat hij gehaat was. Hij werd uiteindelijk in de gevangenis gegooid en vermoord.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten