vrijdag 9 december 2011

Adige in Verona





De Adige. Reisgenoot voor de Rome-fietser van de Passo di Resia tot aan de geboortestad van Vitruvius en Catullus, scribenten in de tijd van het Keizerrijk. Beter bekend is Verona wellicht als domicilie van Dante Alighieri, hoewel vele middeleeuwse steden uit Italie dat kunnen zeggen. De dichter zwierf na zijn verbanning uit Firenze jarenlang door Italie alvorens hij zijn laatste ademtocht verspilde in de voormalige hoofdstad van het West-Romeinse Rijk, Ravenna. 

In Verona kiest de Adige haar weg naar de Adriatico, om na 410 km in de azuurblauwe zee in anonimiteit te verdwijnen. Onze route naar Rome zal zich hier van de Adige verwijderen, richting die andere grote Noord-Italiaanse rivier, de Po.

3 opmerkingen:

  1. Wij hebben voor komend jaar de keuze nog niet gemaakt. Verona of Venetie. Hoewel ik denk dat het Verona gaat worden.
    Goosman is wel een classicus... da's leuck ende leersaem.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Grazie, maar een classicus....kan wel genieten van een goed boek over Carthago, Julius Caesar, het dagelijks leven in Rome en Pompei. Uiteraard onder het genot van een goede Italiaanse wijn (hoewel een Margaux er ook nog wel in gaat).

    Jij kent je wielerklassiekers overigens, ik geniet echt van je mooie verhalen over de oude helden en vooral ook de bijzondere foto's.

    Ooit in Venezia geweest? Moeite zeker waard, maar niet in het hoogseizoen (veel te druk, veel te warm en véél te duur). Late herfst of vroege lente: perfetta !

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Nee, nooit in Venetie geweest. Moet er nog wel eens van komen en we moeten niet te lang wachten heb ik begrepen. Dank voor de tip. Ben nooit zo'n Italie-ganger geweest. Meer Frankrijk en Spanje. Met de jaren is de vrije tijd wat aan het toenemen en dat biedt wel kansen.

    BeantwoordenVerwijderen